trustpilot
Uitstekend 58 beoordelingen
Home  ›  Blog  ›  Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken? Hoe doe je dat en waarom eigenlijk? Welkom bij NBI Duurzaam, jouw partner in het realiseren van een groene en economisch voordelige toekomst. Wij geloven dat een betere wereld begint bij jezelf en wij staan klaar om je daarbij te ondersteunen. Onze expertise ligt in het leveren en installeren van zonnepanelen, warmtepompen, airco’s, laadpalen en thuisbatterijen voor zowel particulieren als bedrijven. Maar onze dienst stopt niet bij de installatie. Wij bieden je ook de kennis om je systemen optimaal te onderhouden, te beginnen met je zonnepanelen. Een goed onderhoud van je zonnepanelen is essentieel voor maximale energieopbrengst en levensduur. Laten we samen kijken hoe je het meeste uit je investering in zonne-energie kunt halen, beginnend met: zonnepanelen schoonmaken.

Waarom moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Het regelmatig reinigen van je zonnepanelen gaat verder dan alleen het uiterlijk; het is cruciaal voor hun functionaliteit en efficiëntie. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom dit onderhoud essentieel is:

Optimale energieopbrengst

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, maar wanneer ze bedekt zijn met vuil, stof, bladeren of zelfs sneeuw, wordt hun vermogen om dit efficiënt te doen aanzienlijk verminderd. Een lichte vervuiling kan al leiden tot een verlies in energieopbrengst. In gebieden met veel stof of vogels kan dit verlies nog hoger uitvallen. Door je zonnepanelen schoon te houden, zorg je ervoor dat ze maximaal presteren en de grootst mogelijke hoeveelheid energie opwekken.

Langere levensduur

Vervuiling zoals stof en vogelpoep kan op lange termijn schade toebrengen aan je zonnepanelen. Zure regen en andere milieuvervuilende stoffen kunnen bijvoorbeeld de beschermende laag aantasten, wat leidt tot snellere veroudering. Regelmatig schoonmaken helpt je zonnepanelen in topconditie te houden, wat resulteert in een langere levensduur.

Kostenbesparing

Efficiënte zonnepanelen betekenen op de lange termijn een besparing. Een hogere energieopbrengst vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en leidt tot lagere energierekeningen. Bovendien helpt het voorkomen van vroegtijdige slijtage door goed onderhoud om toekomstige reparatie- of vervangingskosten te vermijden.

Milieuvriendelijkheid

Bij NBI Duurzaam zijn we toegewijd aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Schone zonnepanelen werken efficiënter, wat betekent dat je meer profiteert van hernieuwbare energie. Dit helpt direct bij het verlagen van je impact op het milieu.

Waarde van je eigendom

Goed onderhouden en schone zonnepanelen kunnen de waarde van je eigendom verhogen. Ze laten zien dat je investeert in duurzame energie en goed zorgt voor je huis of bedrijfspand. Dit kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers of huurders in de toekomst. Daarnaast is zonnepanelen schoonmaken ook gewoon een hele leuke klus!

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

De timing van het schoonmaken van jouw zonnepanelen kan een aanzienlijke impact hebben op hun prestaties. In principe zijn de lente en de herfst ideaal voor een grondige schoonmaakbeurt. Waarom juist dan? In de lente bereid je de panelen voor op de piek zonne-uren die de zomer brengt, terwijl een schoonmaak in de herfst eventuele ophoping van vuil door de zomer heen wegneemt en ze klaarmaakt voor de lagere winterzon.

Factoren die de frequentie bepalen

 • Locatie: In stedelijke of industriële gebieden kan er meer luchtvervuiling zijn, terwijl landelijke gebieden meer last kunnen hebben van bladeren of vogeluitwerpselen.
 • Weersomstandigheden: Regio’s met veel regen kunnen ervaren dat de neerslag natuurlijk vuil wegspoelt, terwijl in drogere klimaten stofophoping sneller kan optreden.
 • Omliggende flora: Bomen in de buurt van je huis kunnen zorgen voor meer bladval op je panelen.
 • Vogelpopulatie: Gebieden met een hoge vogelpopulatie kunnen leiden tot meer uitwerpselen op de panelen.
 • Hellingshoek van de panelen: Panelen die vlakker liggen verzamelen sneller vuil dan panelen die onder een sterkere hoek zijn geïnstalleerd.

Seizoensgebonden tips

 • Lente: Bereid je voor op het hoogseizoen door je panelen een diepe schoonmaak te geven.
 • Zomer: Houd een oogje in het zeil voor vogeluitwerpselen en verwijder deze snel om schade te voorkomen.
 • Herfst: Verwijder vallende bladeren en ander afval dat zich kan ophopen.
 • Winter: Sneeuw kan de panelen bedekken en moet voorzichtig worden verwijderd om schade te voorkomen.

Het is van essentieel belang om de schoonmaak van je zonnepanelen aan te passen aan de unieke omstandigheden van jouw omgeving en seizoen. Door attent te zijn op de behoeften van jouw zonnepanelen zorg je voor een ononderbroken energieopbrengst en een langere levensduur van jouw systeem. Bij NBI Duurzaam adviseren we je graag over de beste schoonmaakstrategie voor jouw situatie.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Een correcte aanpak bij het schoonmaken van je zonnepanelen is essentieel om schade te voorkomen en de efficiëntie te waarborgen. Hier zijn gedetailleerde stappen en tips om je zonnepanelen effectief en veilig schoon te maken:

Voorbereiding

 • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat je veilig kunt werken. Gebruik een stevige ladder en draag antislip schoenen. Overweeg een veiligheidsharnas als je op hoogte werkt.
 • Schakel de systemen uit: Voordat je begint, is het verstandig om je zonne-energiesysteem uit te schakelen om elektrische risico’s te vermijden.

Schoonmaakproces

 1. Verwijder grof vuil: Verwijder eerst takken, bladeren en ander grof vuil handmatig van de panelen.
 2. Zachte borstel of spons: Gebruik een lange, zachte borstel of spons op een telescopische stang om het oppervlak van de panelen te bereiken zonder te hoeven klimmen.
 3. Mild reinigingsmiddel: Kies voor een zacht, biologisch afbreekbaar zeepmiddel om schade aan de panelen en het milieu te voorkomen. Mocht het gebeuren dat je hardnekkig vuil niet weg krijgt dan kun je altijd gebruik maken van speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen: Super solar cleaner.
 4. Niet-schurende doek: Als je hardnekkig vuil tegenkomt, gebruik dan een niet-schurende doek of zachte spons om dit voorzichtig te verwijderen.
 5. Gebruik gedemineraliseerd water: Indien mogelijk, gebruik gedemineraliseerd water om kalkvlekken te voorkomen, vooral als je in een hardwatergebied woont.
 6. Spoelen: Spoel de panelen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.

Drogen

Laat de panelen aan de lucht drogen. Als je toch besluit ze af te drogen, gebruik dan een zachte, pluisvrije doek om krassen te voorkomen.

Inspectie

Na het reinigen, neem de tijd om de panelen en de montage te inspecteren op eventuele beschadigingen of slijtage.

Frequentie

Herhaal dit proces regelmatig, zoals eerder beschreven in het gedeelte ‘Wanneer moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken’.

Professionele schoonmaak

Als je niet comfortabel bent met het schoonmaken van de panelen zelf, of als je niet de juiste uitrusting hebt, overweeg dan een professionele schoonmaakdienst die ervaring heeft met zonnepanelen.

Het schoonmaken van je zonnepanelen is een eenvoudig maar belangrijk onderdeel van het onderhoud van je zonne-energiesysteem. Een schone installatie levert niet alleen meer energie op, maar kan ook bijdragen aan een langere levensduur van je systeem. Bij NBI Duurzaam zijn we toegewijd aan het ondersteunen van onze klanten in alle aspecten van duurzaam leven, inclusief het onderhoud van zonnepanelen.

Zonnepanelen laten reinigen

Als je liever niet zelf op het dak klimt om je zonnepanelen te reinigen, kan je kiezen voor een professionele schoonmaakservice. Deze experts zijn uitgerust met de juiste gereedschappen en expertise om je zonnepanelen efficiënt en zonder risico op beschadiging schoon te maken. Ze zijn getraind in veilig werken op hoogte en kennen de beste technieken voor het verwijderen van vuil en aanslag, wat de levensduur van je panelen ten goede komt.

Bij het selecteren van een schoonmaakservice is het verstandig om te kiezen voor een bedrijf met aantoonbare ervaring en positieve klantbeoordelingen. Let ook op of ze verzekerd en gelicentieerd zijn om in jouw regio te werken. Hoewel de kosten voor een professionele service variëren, is de investering het waard voor de kwaliteit en het gemak dat je ervoor terugkrijgt. NBI Duurzaam kan je adviseren over betrouwbare schoonmaakpartners die je zonnepanelen veilig en grondig kunnen reinigen. Wij hebben een aantal partijen waar we mee samenwerken, neem contact met ons op voor advies.

Conclusie

Kortom, zonnepanelen schoonmaken doe je dit zelf of besteed je dit uit? Het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen is meer dan een huishoudelijke klus; het is een cruciale stap in het waarborgen van de efficiëntie en levensduur van je zonne-energiesysteem. Vuil en aanslag kunnen de prestaties aanzienlijk verminderen, maar met de juiste onderhoudsroutine kun je deze effecten tegengaan. Dit zorgt niet alleen voor een hogere energieopbrengst en kostenbesparing op lange termijn, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van jouw zonne-energiesysteem.

Bij NBI Duurzaam zijn we toegewijd aan het ondersteunen van jouw streven naar een duurzamere toekomst. We staan klaar om je te helpen met advies en diensten voor het onderhoud van je zonnepanelen. En als je nog verder wilt lezen over de mogelijkheden van zonne-energie, bekijk dan zeker ons artikel ‘Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?‘. In dit artikel bieden we waardevolle inzichten en advies over hoe je kunt bepalen of jouw dak optimaal is voor de installatie van zonnepanelen, een essentiële stap voor iedereen die overweegt om te investeren in deze groene energiebron. Wil je weten hoe de salderingsregeling werkt? Bekijk dan: Salderingsregeling 2024: Een uitgebreide uitleg.

Onthoud dat bij NBI Duurzaam, wij er zijn om jou te helpen bij elke stap richting een groenere en duurzamere toekomst, vandaag en morgen.

Picture of Jesse Emsbroek

Jesse Emsbroek

Bekijk andere artikelen